Šta su proširene vene ?

Proširene vene na nogama su one vene koje su izgubile svoju biološku funkciju – naime, zdrave vene odvode krv iz nogu prema srcu, zahvaljujući venskim zaliscima, odnosno manjim ventilima u venama koji potpomažu tok venske krve suprotno gravitaciji. Proširene vene imaju oštećene zaliske, koji su izgubili svoju funkciju, a rezultat je zadržavanje krvi u venama nogu, te širenje vena .To je izrazito čest medicinski problem, koji zahvaća otprilike 15% muškaraca i 25% žena).

Kliničkim se pregledom obično razlikuje 6 stadija bolesti (tzv.CEAP klasifikacija):

  • Stadij 1 - vide se teleangiektazije (sitne, paučinaste vene, koje mjere do 1mm širine), venule (vene koje mjere do 2 mm širine), ili retikularne vene (mjere do 4 mm širine).
  • Stadij 2 - vide se varikozne vene (vrećaste), koje mjere više od 4 mm širine.
  • Stadij 3 - vidi se edem (nateknuta noga), ali bez promjena na koži.
  • Stadij 4 - vide se promjene na koži koje su uzrokovane bolešću vena (pigmentacija, venski ekcem, lipodermatoskleroza, tj. otvrdnuće i zatamnjenje kože).
  • Stadij 5 - vide se promjene na koži, uz ulkus (ranu), koji je zarastao.
  • Stadij 6 - vide se promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane).

Šta uzrokuje proširene vene ?

Glavni uzrok pojave proširenih vena u nogama je genetska sklonost – kod većine oboljelih uočava se pojava venske bolesti nogu kod bliskih srodnika. Pored genetike, pojavi bolesti pridonijet će i način života te navike, kao što su dugotrajno stajanje ili sjedenje, prekomjerna tjelesna težina, višestruke trudnoće, uzimanje kontracepcijskih pilula, učestalo nošenje visokih potpetica i odjeće koja steže oko struka.

Proširene vene se dijele u tri osnovne grupe:

  1. varikozne vene,
  2. retikularne vene,
  3. spider vene ili teleangiektazije.

Spider vene su vidljive na površini kože kao crvene, plave ili ljubičaste linije. Varikozne vene su veće i dublje i često izgledaju kao plavičasta izbočenja ispod kože.

Kako liječiti proširene vene ?

Proširene se vene liječe uklanjanjem oboljelih vena iz krvotoka i preusmjeravanjem venske krvi na zdrave vene u nogama. Sve do unatrag desetak godina to se izvodilo kirurškim vađenjem proširenih vena iz tijela. Budući da takav zahvat podrazumijeva višestruke rezove i šavove na koži, najčešće uz primjenu opće anestezije, u 21. su stoljeću razvijene minimalno invazivne metode liječenja vena, koje se baziraju na zatvaranju oštećenih vena u tijelu. Zatvaranje vena znatno je manje agresivno od vađenja vena i učinkovitije je i u estetskom i funkcionalnom pogledu.

Sve pacijente nije moguće tretirati na isti način. Jedna metoda je u odredjenom slučaju bolja nego druga, ali samo za tog pacijenta ili samo za odredjeni tip vena. Često je potrebno kombinovati i više tehnika kod istog pacijenta da bi se na kraju dobio adekvatan u prvom redu funkcionalni, ali i estetski rezultat.

Detaljan pregled vena koji uključuje kolor dopler pregled, ali ponekad i MSCT venografiju, su ključni za planiranje načina i redoslijeda liječenja. Uvodjenje kolor doplera u svakodnevnu flebološku praksu je zasigurno najveći napredak u dijagnostici i liječenju bolesti vena. Da bi ispravno liječili bolesti vena izvor refluksa mora biti identificiran i isključena svaka kontraindikacija da se tretman napravi. Ultrazvuk je bezbolan i neinvazivan. Redovne kontrole nakon uradjenog tretmana su izuzetno važne, uz kasnije godišnje kontrole, po završenom liječenju.

Koja je najprihvatljivija metoda liječenja vena na nogama? Želimo li proširene vene na nogama ukloniti najbezbolnijim i najbržim, te učinkovitim putem, definitivno je metoda prvog izbora sklerozacija vena pjenom (engleski: „ultrasound guided foam sclerotherapy“ UGFS). Sklerozacija vena pjenom (UGFS metoda liječenja vena) bazira se na ubrizgavanju pjene u oboljelu venu pod kontrolom ultrazvuka što rezultira zatvaranjem vene.
 
Za razliku od svih drugih metoda liječenja vena, kod sklerozacije pjenom ne koristi se nikakva anestezija, a zahvat traje svega 10-15 minuta.

Koliko je sklerozacija vena pjenom afirmirana u svijetu ?

O afirmiranosti sklerozacije pjenom (UGFS zahvata) najbolje svjedoči činjenica da su mnogi svjetski najeminentniji vaskularni kirurzi kao što su John Bergan iz SAD, Philip Coleridge Smith iz Velike Britanije i Juan Cabrera iz Španjolske već odavno potpuno odbacili klasičan kirurški pristup i okrenuli se isključivo sklerozaciji vena pjenom. Sklerozacija vena pjenom pravi je hit u Americi i zapadnoj Evropi, a, unatrag nekoliko godina, i u jugoistočnoj Evropi. Dermatološko kozmetički centar Farah u suradnji sa poliklinikom “Al-Tawill” iz Sarajeva, pored laserskog odstranjivanja kapilara i manjih vena, u ponudi ima i tretman SKLEROZACIJE PROŠIRENIH VENA PJENOM

Kako se izvodi sklerozacija vena pjenom – UGFS zahvat ?

(engleski: „ultrasound guided foam sclerotherapy“UGFS). UGFS metoda temelji se na ubrizgavanju kemijske supstance - pjene u oboljelu venu pomoću tanke igle pod kontrolom ultrazvuka. Pjena svojim kemijskim svojstvima nagriza stijenku oboljele vene iznutra, što dovodi do skvrčavanja i zatvaranja vene i preusmjeravanja krvotoka na okolne zdrave vene. Zatvorena vena biti će razgrađena iz organizma kroz koji tjedan ili mjesec. Dakle, uklanjanje vena na ovaj način ne znači da se vene ovom metodom vade ili režu već one nestaju u tkivu te se pretvaraju u vezivo, pa se izvana ništa ne vidi. Duboke vene preuzmu njihovu funkciju.

Metoda je bezbolna, nema modrica, masnica, šavova, ožiljaka koji ostaju nakon drugih zahvata. Pacijent se odmah nakon zahvata već isti dan vraća uobičajenom životnom ritmu, ne ide na bolovanje.

Od sada radimo sa novijom, poboljšanom metodologijom UGFS zahvata, sukladno napretku medicinske znanosti.

 Websites with bunus at Bingo gbetting.co.uk/bingo games.