Depilacija ima dugu tradiciju još iz vremena Egipćana i Rimljana. Egipatski svećenici bili su potpuno depilirani jer se pokazivanje dlačica smatralo amoralnim. Antički Rimljani također su koristili depilaciju osobito prije ulaska u terme. Budući da su se podvrgavali i masažama smatrali su da se bolji rezultati postižu ukoliko je koža glatka. Čak su postojali robovi koji su bili specijalizirani za depilaciju. Početkom 900 depilacija se počinje širiti i među ženama, budući da se počinju „skidati"; suknje se skraćuju, odlazi se na more… 30-ih do 60-ih počinju se pojavljivati noviteti na tom području; depilacijske kreme, hladni vosak, topli vosak za kućnu upotrebu…. 90-ih depilacija postaje imperativ, a podaci govore da se 80% današnjih žena depilira.

U Dermatološko kozmetičkom centru FARAH, pored danas najsavremenije metode za odstranjivanje nepoželjnih dlačica - laserske epilacije, pružamo i usluge depilacije hladnim voskom i elektrokoagulacije. Detaljnije o ovim uslugama možete pročitati u dijelu Laserske Tehnologije.

DEPILACIJA HLADNIM VOSKOM
Vosak za depilaciju predstavlja brzu metodu uklanjanja dlačica. Najkorisnija je za zone koje nisu osjetljive, odnosno bolne, a to je područje nogu i područje iznad usana. Najpogodnije su trake na bazi pčelinjeg voska jer ne izazivaju alergije. Trake se prije upotrebe malo zagriju, zatim prislone na mjesto s kojeg se odstranjuju dlačice, dobro pritisnu i povuku naglim pokretom suprotno od rasta dlake. Kod nestručnog poteza mogu ostati hematomi, ili mogu popucati kapilari, zato je potrebno da depilaciju vrši stručna osoba (kozmetičarka). Na depilirana mjesta se nanosi antiseptički puder koji smanjuje iritaciju i spriječava infekciju. Tretirana mjesta ostaju glatka barem 2 – 3 sedmice, a svaki novi tretman oslabljuje korijen dlake, pa one postaju sve rjeđe. Zavisno od intenziteta rasta dlačica, preporučuje se depilaciju ponavljati svakih 30 – 60 dana. Nakon depilacije preporučuje se primjena enzimskih preparata papaje čime se usporava rast novih dlačica.

BRAZILSKA DEPILACIJA
Brazilskom depilacijom se voskom uklanjaju SVE dlake s genitalnog (i analnog) područja, u slengu se naziva i lookom 'ćelavog orla'.

Websites with bunus at Bingo gbetting.co.uk/bingo games.