Usluge Farah centra

Uklanjanje bora

ELIKSIR MLADOSTI, LIJEK, TOKSIN, ILI SVE ZAJEDNO ŠTA JE TO?

Botulinum A Exotoxin Botulinum A Exotoxin nije kozmetički preparat, već toksin, tj. registrirani lijek koji se normalno koristi u medicini više od 2 desetljeća. U zadnjih desetak godina koristi se i u kozmetološke svrhe zbog svojih osobina, ali je i zadržao potencijalne opasnosti s nepropisanom upotrebom (način i osoba koja aplicira) - aplikaciju Botulinum A Exotoxina smije činiti samo doktor.

NEŠTO O "Uklanjanju bora"

Ova metoda je jedno od nekoliko zaštićenih imena toksina koji producira bakterija Klostridium botulinum. Zove se Botulinum A Exotoxin Isti toksin od drugog proizvođaća zove se Dysport Botulinum A Exotoxin je jedan od 8 serološki različitih toksina bakterije Clostridium botulinum. To su: A,B.C1,C2,D,E,F,G.

NAJČEŠĆA PITANJA:

 1. Gdje djeluje?
  • Na neuromuskularni spoj gdje inhibira oslobađanje acetilholina iz živčanih završetaka.To daje oslabljenje ili atoničnu paralizu toga mišića.
 2. Koliko djeluje?
  • Od 3 do 5 mjeseci, negdje i duže. Klijent treba biti svjestan da će morati ponavljati tretmane.
 3. Kada su vidljivi efekti aplikacije?
  • Od 3 do 7 dana nakon aplikacije, te pacijenta treba kontrolirati 7 - 10 dana iza aplikacije, dodati tamo gdje je efekt slabiji
 4. Najbolja starosna dob?
  • najbolja starosna dob za kozmetološku upotrebu Botulinum A Exotoxina je od 30 - 50 godina kada je koža još dovoljno elastična i bore nisu fiksirane.

ELIKSIR MLADOSTI ???

Botulinum A Exotoxina nije eliksir mladosti, kako ga neki opisuju. On paralizom mišića rješava pitanje mimičnih bora koje nisu fiksirane, tj stalne. To nije sredstvo sa kojim se ispunjavaju bore niti dobiva ravnina ili volumen. Sa njime se blokira jaka ili prejaka kontrakcija određene mišićne grupe. Naravno, na licu, za većinu mimičnih pokreta, postoje antagonistike grupe mišića, te treba paziti da paraliziranjem jedne grupe mišića, antagonistička grupa ne dobije prevagu pa se desi iskrivljenje npr. ugla usana, asimetrije lica, ili pad obrve. Sreća je što su sve promjene i dobre i loše prolazne. Sa druge strane postoji čitav niz kliničkih stanja koja se odlično liječe istim preparatom, npr. od 1984 Botulinum A Exotoxin se koristi za blefarospazam (grčenje kapaka očiju) Također najstarija upotreba Botulinum A Exotoxina je kod strabizma, gdje za svaki pokret oka postoje suprotne grupe mišića, te ako je jedan prejak njegovim doziranim slabljenjem se postavlja oko u pravilan položaj.

Pojednostavljeno, Botulinum A Exotoxina je preparat koji se u medicini koristi preko 20 godina. U svijetu je to i u kozmetologiji korišteni preparat preko desetak godina. Samo u slabije razvijenim sredinama on je novi lijek, revolucija, eliksir, njime se rješava sve na licu. Toliko je sve pojednostavljeno, da njegovu aplikaciju sebi dopuštaju i osobe koje nisu doktori zato je potrebno naglasiti: Kozmetološki efekti su najjači na mimičnoj muskulaturi i nemoguće je zamisliti da ovu metodu na licu može aplicirati osoba koja ne poznaje dobro muskulaturu lica i efekte koji nastaju korištrenjem Botulinum A Exotoxina. Ipak svakako stoji: Botulinum A Exotoxina je standardizirani preparat koji se koristi u medicini dugo vremena. Ima limitirane doze, način razrijeđenja, čuvanja i drugo. Ako se dobro procijeni upotreba, daje odlične rezultate, naravno privremenog karaktera.
 
MJESTA ČEŠĆE KOZMETOLOŠKE UPOTREBE
 1. Glabella (bore mrštenja između obrva)
 2. Bore smijeha sa vanjske strane očiju
 3. Bore čela
 4. Bore vrata
 5. Nosne bore
 6. Bore gornje usne
 7. Hyperhidroza (jako znojenje) pazuha

Položaji aplikacije:

 1. Ležeći sa podignutim gornjim dijelom tijela
 2. Sjedeći položaj daje direktni pogled liječnika prema regiji, bolje se vide asimetrije, i bolje se lociraju mišići.

KONTRAINDIKACIJE APSOLUTNE

 1. Bolesti neuromuskularnog prenosa, kao mijastenija gravis, Lambert- Eatonov sindrom, i drugi.
 2. Preosjetljivost na na bilo koji sastojak u preparatu
 3. Upotreba aminoglikozidnih antibiotika ili spectinomycin unutar tri dana prije tretmana Botulinum A Exotoxina
 4. Infekcije u području tretmana
 5. Trudnoća i dojenje

RELATIVNE

 1. poremećaji kaogulacije (zgrušavanja krvi)
 2. psihičke bolesti
 3. nerealna očekivanja

OPASNOST I LETALNA DOZA:

Zbog nekih medijskih napisa o štetnosti (smrtnosti) ovog preparata neophodno je naglasiti da je smrtna doza izračunata na oko 3000 U (mjernih jedinica) za težinu od 70 kg, aplicirana i.m. što je oko 50 - 100 puta više od doza koje se upotrebljavaju u kozmetičke svrhe. Dakle, svaki lijek je i otrov. Pitanje je samo razloga uzimanja, doze, načina korištenja i naravno ko ga aplicira. U rukama odgovornog liječnika, uz dobru indikaciju, ovaj toksin kod kozmetološke upotrebe može dati odlične rezultate, kroz ograničeno vrijeme.

Neprocijenjiva je uloga Botulinum A Exotoxina u plastičnoj kirurgiji, kao jedne od komplementarnih metoda kojima se može dugo zadržati svježi i mladenački izgled i odgoditi neumitnost vidljivih promjena starenja.
 
ZAKLJUČAK

Prvi efekti tretmana nastaju 3 dana nakon aplikacije, a puni rezultat se javlja nakon 7 dana i traje od 3 do 6 mjeseci. Sama intervencija je bezbolna, čitav proces aplikacije traje svega desetak minuta. Efekti su brzi, klijenti su fascinirani svojim “novim” izgledom, čelom bez bora, “izbrisanim“ borama oko očiju, kao i vedrijim pogledom bez ružnih vertikalnih usjeklina između očiju, kao i slobodnim nošenjem majica i ljetnih košulja bez straha da će se pojaviti “ružne znojne mrlje” na tkanini u predjelu pazuha! Također, i ostale procedure kao što su hirurški face-lift, laserski tretmani i implantati, mogu se kombinirati sa ovom tehnikom.

 • Može se koristiti sam za tretman bora na licu (režuvenacija)
 • Može se kombinirati sa laserskim tretmanima podmlađivanja
 • Kombinacija sa filerima - sredstvima za popunjavanje linija i bora na licu
 • Kombinacija sa hirurškim tretmanima liftinga i blefaroplastike

Kombinacija više metoda daje najbolje rezultate (face contouring).

Pratite naš rad

Dermatološko kozmetički centar
Farah Tuzla

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih.

FARAH Tuzla

Ulica Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina

+387 (0)35 25 55 55
+387 (0)35 25 55 06
+387 (0)35 27 62 81 
+387 (0)61 15 69 03 (Viber)

FARAH Sarajevo

Importanne centar IV sprat,
71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

+387 (0)33 59 29 00
+387 (0)33 59 29 01

Radno vrijeme - Tuzla

Radno vrijeme - Sarajevo

2018 © DKC Farah Tuzla, sva prava pridržana | Design by: Web studio NESA