Cutera laser

Cutera laser (vene i kapilari na nogama)

Noge, kao organi za hodanje i komunikaciju, imaju vodeću ulogu u životu svakog čovjeka. Poremećaji venske cirkulacije su velika preokupacija stručnjaka kako iz medicinskih tako i iz estetskih razloga. Žene su one koje najviše vode računa o svom izgledu, ali kada je riječ o ispucalim kapilarama ni muškarci ne zaostaju.

Šta su to kapilari?

Prošireni kapilari su permanentna dilatacija intradermalnih mikrovenula, čiji dijametar varira od 0, 1 do 1 mm. Pojavljuju se u različitim oblicima:
  • Izolovani u malim skupinama (grančice)
  • Difuzne spajder mreže
  • U formi linija

Gdje se najčešće pojavljuju kapilari i kod koga?

Najviše su pogođena određena područja – unutrašnja i spoljašnja strana koljena, list potkoljenice, unutrašnja strana skočnog zgloba, spoljašnja strana butine i lice. Boja im varira od svijetlo crvene do tamno plave. Prošireni kapilari su izuzetno čest problem, i tim problemom je pogođeno čak 67% ukupne populacije. Rizik proširenih kapilara raste sa godinama starosti, 71% žena u menopauzi ima proširene kapilare.

Zašto nastaju prošireni kapilari?

  • Broj trudnoća (poslije I trudnoće rizik je 23%, poslije II i III 27%, a poslije IV je 31%)
  • Genetski faktor – ne postoje dokazi protiv uticaja naslijeđa, ali u posljednje vrijeme se smatra da je presudniji način života od samog genetskog faktora
  • Traumatizam – kontuzije, nezgode, depilacija toplim voskom
  • Težina – 29 do 39 % osoba sa viškom kilograma ima i proširene kapilare
  • Radna pozicija – usko povezan broj provedenih sati u sjedećem i stajaćem položaju
  • Visoke podpetice

Terapija može biti neoperativna (konzervativna) i laserska

Konzervativna terapija podrazumijeva isključenje faktora rizika (prestanak pušenja, korekciju vrijednosti masnoća u krvi, regulaciju dijabetesa, udobnu obuću), dodaci prehrani: derivati vitamina K i C koji jačaju stijenke žila i kapilara te smanjuju njihovu propustljivost, njega nogu Venotrex-om emulzijom biljnog porijekla koja naročito pomaže kod umornih i teških nogu sa poteškoćama u venskoj cirkulaciji. U prošlosti su manje vene i kapilari bili tretirani skleroterapijom, uz povremene rezultate i rizik da se mala količina injektivnog sredstva uštrca na pogrešno mjesto, pa nastanu dugotrajne, smeđe mrlje.

LASERSKA TEHNOLOGIJA ODSTRANJIVANJA MANJIH VENA I KAPILARA

Laser americke proizvodnje – Cutera CoolGlide , instaliran u Dermatološko kozmetickom centru Farah, daje fascinantne rezultate u odstranjivanju manjih vena i kapilara: uz primjenu svjetlosnog vala odredene duljine laserski snop svoju energiju prenosi vecim dijelom na crvena krvna zrnca. Bjelancevina hemoglobin koja se nalazi u crvenom krvnom zrncu upija lasersku zraku, pri cemu se oslobada energija koja uništava krvnu žilu. Tako se vene i kapilari odstranjuju pravilno doziranom toplinom na tacno odredenom mjestu. Pri tome laserske valove na koži osjecamo kao lagano "bockanje iglom" što predstavlja jedinu neugodnost u toku tretmana. Uništenjem krvne žile nastaje upala kojom organizam uklanja kapilare (male eritematozne papule - mikrokrastice koje se pojavljuju u narednih nekoliko dana) koje se jace vide dvije do cetiri sedmice neposredno nakon tretiranja, nakon cega postaju sve manje vidljive.

Konačni rezultat vidi se do šest sedmica nakon tretmana. Broj tretmana je individualan, uglavnom 1–3 tretmana za jednu regiju i to u periodu od sredine jeseni do sredine proljeća. Ljeti nije zabranjeno raditi tretmane, ali je neophodno zaštititi tretirani dio tijela od direktnog djelovanja sunčeve svjetlosti uz korištenje krema sa visokim UV faktorom. Treba naglasiti da se u periodu tretiranja postojecih kapilara mogu javiti novi kapilari što se može prevenirati disciplinovanim nacinom života. Odstranjeni kapilari se nikada ne vracaju. Pored odstranjivanja kapilara i vena na nogama, postižu se izvrsni rezultati i u skidanju kapilara na licu.

Poželjna je rekreacija

Kod ljudi koji imaju rizik od proširenja vena, pomaže i bilo koji vid fizičke aktivnosti. Medžik Džonson, čuveni košarkaš, igrao je sa dubokom venskom trombozom šest meseci, sa čarapom za vene, uz optimalne rezultate. To pokazuje da nema nikakvih ograničenja, čak je poželjna fizička aktivnost jača od šetnje, kao što su: - trčanje, brzo hodanje (tokom hodanja mišići u listovima potiskuju krv iz površinskih u duboke vene i time poboljšavaju cirkulaciju. Ako duže vrijeme stojite na istom mjestu, nemojte zaboraviti svakih sat vremena nekoliko minuta stajati na prstima), - plivanje (pritisak vode potiskuje krv iz vena, čime se sprječava širenje krvnih žila- vazodilatacija i nastajanje proširenih vena), - ples, vožnja bicikla (djeluje na mišiće listova koji potiskuju krv iz vena, na taj način se venski protok ubrzava i tako se prevenira nastajanje kapilara).

Potpetica venu čuva

Često se čuje da u prevenciji oboljenja krvnih sudova nogu značajnu ulogu ima kakvu obuću nosimo i u kakvom položaju je najčešće naša potkoljenica. Obuća mora biti dobra, udobna, meka, da ne pravi žuljeve. O udobnoj obući naročito treba da vode računa osobe koje boluju od dijabetesa jer su, zbog slabe periferne cirkulacije, sklone stvaranju rana na stopalima, koje teško zarastaju. Često se postavlja pitanje da li visoke potpetice utiču na krvne sudove. Na arterije ne, ali na vene sigurno da. U principu motorni sistem čoveka nije pravljen da čovjek hoda na prstima, znači stopalo je prilagođeno da se hoda na ravnom. I upravo povećano opterećenje mišićnog i koštano-zglobnog sistema može uticati i na venski protok. Noge jesu ljepše na visokim podpeticama, ali će sigurno biti zdravije ako nosite ravnu obuću. Ako baš ne možete bez štikle, pokušajte nošenje cipela sa podpeticama višim od 5cm svesti na razumnu mjeru.

Odmor s podignutim nogama

Uvijek se odmarajte nogu podignutih na stolac ili naslonjač, nemojte ih prekrižiti. Preporučuje se dići noge najmanje 10 cm iznad razine tijela tokom spavanja. Bolje je podići madrac nego ispod nogu staviti jastuk ili neku drugu podlogu. Na taj način noge tokom spavanja stalno ostaju u povišenom položaju.

Image
Image

Zakažite pregled

Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.

Zašto baš DKC Farah?

Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inozemstvu garantiraju vrhunsku uslugu. Najkvalitetnije usluge iz oblasti dermatologije (3 redovno zaposlena doktora i više vanjskih saradnika, 17 kozmetičarki).

Dermatološka ordinacija i laserski centar

U sklopu ordinacija u Tuzli i Sarajevu se nalazi i moderan laserski centar koji je opremljen sa po 17 najmodernijih laserskih uređaja.

Kozmetički centar

Ovo je centar za liječenje i njegu problematične i zdrave kože kao i relaksaciju tijela uz educirane kozmetičarke i fizioterapeute.

Farah SPA i masaža centar

SPA centar za uspostavljanje ravnoteže uma, tijela i duha u kojem svojim klijentima pružamo i nevjerovatnu mogućnost uživanja u jedinstvenom ambijentu.

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih. Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inostranstvu garantuju vrhunsku uslugu.

Pravila o zaštiti privatnosti DKC Farah!

DKC Tuzla

Adresa Tuzla

Adresa: Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, BiH

Telefon i email Tuzla

Radno vrijeme Tuzla

Pon.-Sub.: 08:00 - 20:00
Ned.: 10:00 - 18:00

DKC Sarajevo

Adresa Sarajevo

Adresa: Importanne centar IV sprat, 71000 Sarajevo, BiH

Telefon i email Sarajevo

Radno vrijeme Sarajevo

Pon. - Sub.: 10:00 - 17:00
Ned.: Zatvoreno