Urasli nokat

Urasli nokat | DKC Farah Tuzla i Sarajevo
Urasli nokat | DKC Farah Tuzla i Sarajevo

Urasli nokat je često stanje koje definira rast nokta na stopalu u mekano meso. Rezultat je bol, crvenilo, oteklina, a ponekad i infekcije tako da problemi koji uzrokuju i doprinose stanju uraslog nokta toliko su intenzivni da ih s pravom možemo zvati bolesnim stanjem. Urastao nokat obično utječe na nožni palac.

Ukoliko imate dijabetes ili neko drugo zdravstveno stanje koje uzrokuje slab protok krvi u nogama, tada ste pod većim rizikom od komplikacija uraslog nokta na nozi.

Uzroci uraslog nokta

Najčešći uzroci uraslog nokta uključuju:

  • Nošenje obuće koja je pretijesna
  • Nepravilno rezanje noktiju na nogama
  • Ozlijeda nokta
  • Neobično zaobljeninokti na nogama
  • Neadekvatno se tretira uglavnom u „ kućnoj radinosti ili kod nestručnog pedikera

Simptomi uraslog nokta

Simptomi uraslog nokta uključuju:

  • Bol i osjetljivost uz jednu ili obje strane nokta
  • Sukrvica
  • Crvenilo oko noktiju na nogama
  • Oticanje mesa oko noktiju
  • Infekcija tkiva oko noktiju na stopalima

Novonastalo stanje zovemo urasli nokat – unguis incarnatus! 

JEDNOSTAVNO I GENIJALNO

Pedikerski tretman koji se radi u FARAH centrima zahtjeva veliku stručnost pedikera te upotrebu posebne njemačke protetike nokta – PODOFIX ŠPANGE čime se znatno olakšava postupak smirivanja upale i tretmana ostalih problematičnih nuspojava. Važno je znati da se tretman uraslog nokta provodi u više faza i da je to vrlo zahtjevan posao.

Španga je metalna nit obložena plastikom,a koja se lijepi na nokatnu ploču, fiksira se i uz blago podizanje rubova uraslog nokta prema vani ispravlja ga tokom rasta. Španga se nosi tri sedmice, zatim slijedi kontrola kod pedikera. U nekim slučajevima postupak je potrebno ponoviti.

Sa špangom se normalno mogu obavljati sve životne aktivnosti, ne uzrokuje pritisak prilikom nošenja obuće, vodootporna je i gotovo neprimjetna. Pogodna je i za dijabetičare.

Image
Image

Zakažite pregled

Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.

Zašto baš DKC Farah?

Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inozemstvu garantiraju vrhunsku uslugu. Najkvalitetnije usluge iz oblasti dermatologije (3 redovno zaposlena doktora i više vanjskih saradnika, 17 kozmetičarki).

Dermatološka ordinacija i laserski centar

U sklopu ordinacija u Tuzli i Sarajevu se nalazi i moderan laserski centar koji je opremljen sa po 17 najmodernijih laserskih uređaja.

Kozmetički centar

Ovo je centar za liječenje i njegu problematične i zdrave kože kao i relaksaciju tijela uz educirane kozmetičarke i fizioterapeute.

Farah SPA i masaža centar

SPA centar za uspostavljanje ravnoteže uma, tijela i duha u kojem svojim klijentima pružamo i nevjerovatnu mogućnost uživanja u jedinstvenom ambijentu.

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih. Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inostranstvu garantuju vrhunsku uslugu.

Pravila o zaštiti privatnosti DKC Farah!

DKC Tuzla

Adresa Tuzla

Adresa: Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, BiH

Telefon i email Tuzla

Radno vrijeme Tuzla

Pon.-Sub.: 08:00 - 20:00
Ned.: 10:00 - 18:00

DKC Sarajevo

Adresa Sarajevo

Adresa: Importanne centar IV sprat, 71000 Sarajevo, BiH

Telefon i email Sarajevo

Radno vrijeme Sarajevo

Pon. - Sub.: 10:00 - 17:00
Ned.: Zatvoreno