Depilacija, epilacija

Depilacija i Epilacija | DKC Farah Tuzla i Sarajevo
Depilacija i Epilacija | DKC Farah Tuzla i Sarajevo

Depilacija ima dugu tradiciju još iz vremena Egipćana i Rimljana. Egipatski svećenici bili su potpuno depilirani jer se pokazivanje dlačica smatralo amoralnim. Antički Rimljani također su koristili depilaciju osobito prije ulaska u terme. Budući da su se podvrgavali i masažama smatrali su da se bolji rezultati postižu ukoliko je koža glatka. Čak su postojali robovi koji su bili specijalizirani za depilaciju. Početkom 900 depilacija se počinje širiti i među ženama, budući da se počinju „skidati"; suknje se skraćuju, odlazi se na more… 30-ih do 60-ih počinju se pojavljivati noviteti na tom području; depilacijske kreme, hladni vosak, topli vosak za kućnu upotrebu. 90-ih depilacija postaje imperativ, a podaci govore da se 80% današnjih žena depilira.

U FARAH centrima, pored danas najsavremenije metode za odstranjivanje nepoželjnih dlačica - laserske epilacije (detaljnije u dijelu Laserske tehnologije), pružamo i usluge depilacije hladnim voskom i šećernom pastom.

Vosak za depilaciju predstavlja brzu metodu uklanjanja dlačica. Najkorisnija je za zone koje nisu osjetljive, odnosno bolne, a to je područje nogu i područje iznad usana. Najpogodnije su trake na bazi pčelinjeg voska jer ne izazivaju alergije. Trake se prije upotrebe malo zagriju, zatim prislone na mjesto s kojeg se odstranjuju dlačice, dobro pritisnu i povuku naglim pokretom suprotno od rasta dlake. Kod nestručnog poteza mogu ostati hematomi, ili mogu popucati kapilari, zato je potrebno da depilaciju vrši stručna osoba (kozmetičarka). Na depilirana mjesta se nanosi antiseptički puder koji smanjuje iritaciju i spriječava infekciju. Tretirana mjesta ostaju glatka barem 2–3 sedmice, a svaki novi tretman oslabljuje korijen dlake, pa one postaju sve rjeđe. Zavisno od intenziteta rasta dlačica, preporučuje se depilaciju ponavljati svakih 30–60 dana. Nakon depilacije preporučuje se primjena enzimskih preparata papaje čime se usporava rast novih dlačica.

Depilacija šećernom pastom jedna je od najstarijih metoda depilacije, koja se koristila još u Egiptu, od kuda i potječe naziv egipatska depilacija. Prema nekim izvorima, egipatska kraljica Kleopatra je jednom mjesečno uklanjala dlačice šećernom pastom. 

Za uklanjanje neželjenih dlačica drevna srednjoistočna praksa koristila je prirodnu šećernu pastu koju su pripremali od prirodnih sastojaka, poput šećera, vode i limunovog soka. Iako postoje mnogi recepti, zajedničko svima je da se koriste samo prirodni sastojci. Na ovaj način, dlačice se uklanjaju iz korijena, a rezultati mogu trajati i do šest sedmica.

Nikako ne preporučujemo mazanje losionima ili uljem neposredno prije depilacije, ali ključna je svakodnevna njega. Manje mrtvih stanica i dobro hidratizirana koža rezultiraju čistim porama i boljim prodiranjem šećerne paste u kožu koja lakše i bezbolnije uklanja dlačice. Sloj nepotrebnih mrtvih stanica na koži i nedostatak hidratacije začepljuju pore te onemogućavaju lako i nježno uklanjanje dlaka..

Zagrijana gusta smjesa nanosi se u suprotnom smjeru od rasta dlačica, a zatim se trzajima ruke uklanja u smjeru rasta dlačica.

Prednosti:

  • Jednostavno čišćenje – topiva u vodi, što znači da je, za razliku od voska, sve ostatke nakon depilacije moguće očistiti vodom.
  • Šećerna pasta je vrlo nježna i može se koristiti bez straha od iritacije – ovo je osobito korisno onda kada se ne uspiju ukloniti sve dlačice u jednom potezu. Šećerna pasta se može bez straha nanijeti na isto područje i ukloniti ostatak dlačica.

Oprez!

  1. Može biti teško pronaći stručnu osobu koja ovu tehniku izvodi isključivo pomoću prirodnih sastojaka. Naime, neki saloni koriste vosak koji je pomiješan sa šećerom, te ga reklamiraju kao šećernu pastu, premda to nije isto.

  2. Kod egipatske depilacije dlačice moraju biti određene duljinekako bi se mogle ukloniti. Tradicionalna egipatska depilacija šećernom pastom zahtijeva dlačice duljine otprilike 3 milimetra, što je otprilike 2-5 dana nakon upotrebe britvice,

  3. Nedostatak iskustva ili higijene mogu dovesti do neželjenih posljedica.Ako vam nisu poznate kontraindikacije (okolnosti ili uvjeti kada se egipatska depilacija ne smije raditi), koža bi mogla postati crvena ili iritirana. U kozmetičkim salonima koji ne rade u sigurnim i higijenskim uslovima, može dovesti do raznih infekcija.

  4. Egipatska depilacija može biti bolna, s obzirom na to da se dlačice čupaju iz korijena. Ipak, većina ljudi smatra kako je depilacija šećernom pastom manje bolna od voska, a osobito jer se šećer ne lijepi za kožu prilikom depilacije, što znači manje iritacije i boli. Ako iskusna kozmetičarka izvodi tradicionalnu tehniku depilacije šećernom pastom, bol će biti neznatna jer se dlačice uklanjaju u prirodnom smjeru njihova rasta

Ova vrsta depilacije manje je bolna od depilacije voskom, no stupanj boli kod žena može ovisiti i o menstrualnom ciklusu (depilacija se preporučuje tokom prvih deset dana menstrualnog ciklusa) i duljini dlačica (preporučuje se depilaciju raditi dok su dlačice kraće).

Isto tako, egipatska depilacija pokazuje izvrsne rezultate i kod osoba s problemom urastanja dlačica, što može biti vrlo neugodno, a dovoljna je već jedna depilacija šećernom pastom kako biste se ovog problema riješili.

Prirodni sastojci, šećer, med i limun te hladan način upotrebe idealni su za osobe osjetljive kože kao što trudnice, osobe sa proširenim venama, ispucanim kapilarama, kao i kod kože sa ekcemima i psorijazom. Koristimo je na svim područjima zahvaćenim neželjenim dlačicama, za sve tipove kože i kod svih tipova dlaka.

Nakon tretmana nema neželjenih prištića, crvenila kože i upala, s obzirom na to da se prilikom depilacije radi i piling kože

Nakon depilacije šećernom pastom, kod kuće nije potrebna nikakva dodatna njega. Na tretirano područje možete nanijeti Aloa vera gel koji je  univerzalno sredstvo za njegu osjetljive, nadražene kože. Aloa umiruje kožu te je odlično vlaži. Kasnije nastavite s uobičajenim ritualima njege.

Glavni nedostatak depilacije šećernom pastom je dugotrajnost samog postupka. Traje duže od depilacije hladnim voskom.

Brazilskom depilacijom se voskom uklanjaju SVE dlake s genitalnog (i analnog) područja, u slengu se naziva i lookom 'ćelavog orla'.

Image
Image

Zakažite pregled

Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.
Molimo popunite obavezna polja.

Zašto baš DKC Farah?

Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inozemstvu garantiraju vrhunsku uslugu. Najkvalitetnije usluge iz oblasti dermatologije (3 redovno zaposlena doktora i više vanjskih saradnika, 17 kozmetičarki).

Dermatološka ordinacija i laserski centar

U sklopu ordinacija u Tuzli i Sarajevu se nalazi i moderan laserski centar koji je opremljen sa po 17 najmodernijih laserskih uređaja.

Kozmetički centar

Ovo je centar za liječenje i njegu problematične i zdrave kože kao i relaksaciju tijela uz educirane kozmetičarke i fizioterapeute.

Farah SPA i masaža centar

SPA centar za uspostavljanje ravnoteže uma, tijela i duha u kojem svojim klijentima pružamo i nevjerovatnu mogućnost uživanja u jedinstvenom ambijentu.

Sa radom smo počeli 1998. godine i od tada centar zrači pozitivnom energijom, isijava toplim emocijama te postaje ogledalom nas samih. Više od 25 godina iskustva u klasičnoj dermatologiji, laserskoj dermatologiji, kozmetologiji te konstantne edukacije kompletnog osoblja u zemlji i inostranstvu garantuju vrhunsku uslugu.

Pravila o zaštiti privatnosti DKC Farah!

DKC Tuzla

Adresa Tuzla

Adresa: Ivana Ribara broj 15,
75000 Tuzla, BiH

Telefon i email Tuzla

Radno vrijeme Tuzla

Pon.-Sub.: 08:00 - 20:00
Ned.: 10:00 - 18:00

DKC Sarajevo

Adresa Sarajevo

Adresa: Importanne centar IV sprat, 71000 Sarajevo, BiH

Telefon i email Sarajevo

Radno vrijeme Sarajevo

Pon. - Sub.: 10:00 - 17:00
Ned.: Zatvoreno